HOE VOEL JIJ JE IN DE MAASHORST

DE MAASHORST 75 75 Comments

 

HOE VOEL JIJ JE IN DE MAASHORST

De Maashorst: ons mooie natuurgebied waarin we zo graag wandelen, fietsen, sporten of gewoon lekker zitten om te genieten van de prachtige natuur. Van de stilte, de hei, de vennetjes, de kleurschakeringen in de verschillende seizoenen. Diezelfde Maashorst is volop in beweging. Zo zijn er de wisenten, de taurossen en de Exmoorpony’s en werden de begrazingsgebieden voor deze grote grazers flink uitgebreid. En omdat er zoveel ontwikkelingen gaande zijn, vinden wij het belangrijk om eens onafhankelijk te onderzoeken hoe de eigen inwoners van de omringende gemeenten zich voelen in De Maashorst. Hoe voelt dat voor jou? Kom je graag in het gebied? Vind je dat er mooie ontwikkelingen gaande zijn? Doe mee met het onderzoek van de Dorpsraad Nistelrode en laat ons weten hoe jij de Maashorst ervaart.

Meedoen is simpel,  beantwoord drie eenvoudige vragen:

1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst?  Ja / Nee
Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied?
Indien nee: waarom kom je er liever niet?

2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?

3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?

Stuur je antwoorden naar onze email: dorpsraadnistelrode@gmail.com of klik boven op de titel ‘HOE VOEL JIJ JE IN DE MAASHORST’  en geef onder je antwoorden door. De antwoorden per email zijn alleen zichtbaar voor jou en de Dorpsraad, op de website is het openbaar.

 

Dankjewel voor je medewerking!
Dorpsraad Nistelrode samen met betrokken inwoners.


  1. Niels - oktober 4, 2019

    1: ja om lekker rond te fietsen in de natuur en te genieten van het bos en de heide

    2: ze zetten op dit moment overal hekken neer om het terrein voor de dieren af te bakenen, dat is leuk, maar dat gaat wel ten koste van een aantal veelgebruikte! Mountainbike paden, heel erg jammer!

    3: over het algemeen goed, alleen jammer dat het voor de mens steeds verder ingeperkt wordt. Ik denk dat Nederland vol genoeg is en dat mensen ook de mogelijkheid mogen krijgen om de natuur in te gaan, helaas wordt dit steeds verder ingeperkt

    • 1.Ja, ik kom graag in het gebied
      2. De prachtige natuur de rust etc.
      3, Goede ervaringen, echter de grote grazers bevorderen niet het veiligheidsgevoel.

      • 1 Prachtig gebied waar wij vaak komen. Waarom er grote grazers, die er van oorsprong nooit zijn geweest, geplaatst zijn ( wisenten) is mij onduidelijk. Laat er grazers komen die zeker ongevaarlijk zijn zodat het gebied gewoon overal open is.

    • noud.vd rakt - oktober 10, 2019

      jammer dat er zoveel grote grazers zijn, waarom geen schapen dit was veiliger
      je rijdt het gebied binnen op eigen risico..daarom kom ik er niet zo veel.

    • Mathieu Arts - oktober 12, 2019

      1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja
      Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied? Het grote gebied met verschillende elementen

      2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien? Ja, het wordt steeds meer een gebied ontwikkelt door de mens met een zak geld en doen wat zij willen in plaats de natuur, natuur laten.

      3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?
      Teveel afgesloten en dieren toelaten die er niet horen. De beleidsmakers willen terug naar de “ijstijd” denk ik wel eens. Onderhoud aan paden en openbaar houden voor bezoekers is belangrijker.

  2. Arie Kemps - oktober 4, 2019

    Recreer regelmatig in de Maashorst, ons natuur pareltje in de regio. Helaas wordt een te groot gebied bezet door de grote grazers. Hierdoor voel ik me niet meer veilig en wrden de mooiste fietspaden, het slingerpad in het zuiden, de recreant ontnomen. Dit moet veranderen en ik zet me daar graag voor in

  3. Heidi Verwijst - oktober 4, 2019

    Meedoen is simpel, beantwoord drie eenvoudige vragen:

    1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja
    Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied? Mooie natuurlijk, safari in eigen land.

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien? Voor nu niet, maar heb geen slechte ervaringen met de beesten.

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Tot nu toe alleen maar positief. Maar kan me voorstellen dat andere zich onveilig voelen.

    • Meriam v Lith - oktober 4, 2019

      1 Ja ik kom graag in de maashorst vooral om recreatief te fietsen. Heerlijk in de natuur.
      2 ik vind dat iedereen van de maashorst mag genieten op zijn eigen manier, maar vind het jammer als er evenementen worden gehouden in de maashorst, daar zijn genoeg andere plekken voor. Laten we de maashorst gewoon rustig houden.
      3 Mijn ervaringen in de maashorst zijn positief op een paar incidenten na. Als ik even op een bankje zit en er komen van die grote graaiers omheen staan dan word ik daar bang van. Ook ben ik wel eens omgedraaid omdat er een kudde op het pad stond.

  4. Hetty - oktober 4, 2019

    1) Ja ik kwam er heel graag en heel vaak om te fietsen en te wandelen, de Maashorst gaf me rust. Helaas is dat verleden tijd sinds ze het slingerpad en andere wandel- en fietspaden aan de grazers gegeven hebben. Ik kom er nu nooit meer en dat vind ik heel erg.
    2) Ik zou graag zien dat de wandel- en fietspaden weer buiten het begrazingsgebied komen. 
    3) Mijn ervaring is dat er geen geschikte wandel- en fietsroutes meer zijn als je geen grazers tegen wilt komen. Er zijn om te wandelen alleen nog ruiterpaden buiten het begrazingsgebied, zelfs het kabouterpad wordt daarvoor gebruikt. 

  5. Martie - oktober 4, 2019

    1) Ja, ik kom graag en veel  in de Maashorst
    2) Voel er me veilig en geniet van alles, ook van de grote grazers.
    3) Mijn ervaringen zijn dus positief, erg positief

  6. 1) ik woon er al een tijdje midden in, aan de begrazing. Het is waanzinnig mooi de natuur aan huis ???? wie wil dat niet
    2) aparte paden voor  paarden en mountainbikers. We worden om ver gereden zonder een belletje vooraf en je kan kleien met de paarden poep op straat honden en pups eten dit en is gevaarlijk voor hun gezondheid. Nog een nadeel is hoe hard men rijd hier oa Staatsbosbeheer, van kaathoven, gemeentenautos en busjes, en lokale bewoners.. zo hard dat niemand op straat kan spelen
    3) blij met de natuur om ons heen, dieren zo dicht bij mag wel meer plek zijn voor eten en drinken weinig verkrijgbaar… zou gezellig zijn horecagelegenheden

    • En dat de wilde taurossen, paarden en wisenten alles volscheiten mag zeker wel?! Altijd weer dat eeuwige gezeik vanuit mensen die denken dat ze het alleenrecht hebben in de natuur. Dat is het grote probleem, ook in de Maashorst.

  7. Patrick - oktober 4, 2019

    1) Ja, ik kom heel graag in de Maashorst, te voet en met de fiets, soms met de honden, soms met vrienden en soms gewoon alleen. Fantastische natuurbeleving om de hoek. De hei, de stilte, de rust, de bossen, de vogels en ook de grote grazers.
    2) Ik zie geen vervelende ontwikkelingen in het gebied. Grote grazers zijn welkom. Ze zorgen voor een natuurlijk gevarieerd landschap. Eenheidsworstbossen zijn er genoeg.p
    3) Ik heb alleen maar positieve ervaringen. Altijd weer genieten. 

  8. 1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja
    Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied? Het is een prachtig uitgestrekt natuurgebied om heerlijk te kunnen genieten. De laatste tijd kom ik er echter steeds minder omdat de ‘vrije’ wandelruimte steeds verder ingeperkt wordt.

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
    De grazers mogen er zeker zijn, ik heb helemaal niks tegen deze beesten, ze zijn prachtig. Ik zou ze echter graag in afgebakende gebieden zien zodat er weer volop ruimte is om veilig en ongestoord te kunnen wandelen in onze eigen Maashorst

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Mijn favoriete, wat stillere wandelgebieden werden eerder al deels omgezet naar routes voor mountainbikers en nu worden steeds meer andere stukken open gezet voor de grazers. Een keer oog in oog gestaan met 1 van deze beesten op een onverwacht moment waardoor ik me me niet meer veilig voel om daar in mijn eentje te wandelen. Het gebied rondom het kabouterpad, waar je nog wel ‘vrij’ kunt lopen is inmiddels altijd druk en ‘overbevolkt’.
    De meeste mensen zoeken de natuur op voor rust en niet om iedereen tegen te komen!

  9. Tonny - oktober 5, 2019

    1: we komen graag alle seizoenen in het mooie natuurgebied de Maashorst. Te voet wandelend met de hond, alleen wandelen en genieten van de rust en het luisteren naar het fluiten van de vogeltjes., of fieten behalve op zondagmorgen want dan zijn er erg vaak en veel mountainbike’s en wielrenners op het verharde pad.
    2: jammer dat er steeds meer stukken afgesloten zijn ivm de grote grazers, terwijl op de heide vlaktes de berkenboompjes alles overwoekeren doordat de schapen er allang niet meer grazen. Verder laat het gebied zijn zoals het is zonder allerlei onnodig dure aanpassingen.
    3. Gelukkig is er toch nog ruimte om te wandelen en fietsen op plekken waar het nog niet zo aangepast en veranderd is.

  10. Mirjam - oktober 7, 2019

    1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja voor de rust en ruimte.

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien? het uitbreiden van het begrazingsgebied vind ik erg jammer.

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? positief

  11. 1: Ja ik kom er graag maar ik vond de maashorst vroeger leuker om te fietsen of wandelen zonder al die hekken, wildroosters en grote grazers.

    2: Ik zou liever zien dat we geen grote grazers tegenkwamen want sinds die loslopen moet ik alleen naar de maashorst want m’n vrouwtje durft niet meer.

    3: Het is er veel te druk met mensen op electrische fietsen die er zo snel mogelijk doorheen willen.

  12. Ineke - oktober 7, 2019

    1. Ja, wandelend of fietsend genieten van de rust en stilte. Lekker ontstressen. Ik had de keuze of ik me wel of niet in het gebied van de grote grazers wilde begeven. Omdat ik niet in hun koppen kan kijken en zij niet in mijn hoofd, waagde ik mij daar niet aan. Voor elkaar onberekenbaar. Dus ieder zijn eigen gebied. Nu “mijn gebied” ook “hun gebied” wordt ga ik niet meer. Door het idee alleen al dat een grazer mijn pad kan kruisen is van ontstressen al geen sprake meer.
    2 en 3. Ik sluit me aan bij Hetty , MH en Ari

  13. 1. Ik kom heel graag in de Maashorst, ik geniet van de prachtige natuur, de hei, de dieren en de vogels in de verschillende seizoenen. Het is een geweldig mooi uniek gebied. Maar helaas durf ik het gebied niet meer onbekommerd in, vanwege de grote grazers die letterlijk steeds groter worden en die ook een steeds groter begrazingsgebied krijgen.

    2. Ik zou graag willen dat ik me weer veilig in het gebied zou kunnen voelen, zonder de angst dat ik grote wilde dieren tegenkom.
    Het voelt alsof de Maashorst van me afgepakt is. Zelfs het Slingerpad is een no-go area als je de grazers niet wilt tegenkomen. Van mij mogen de grazers er zijn, maar óók bezoekers die zich veiliger voelen zonder hun pad te moeten kruisen met deze kuddes. 3. Ik ben meerdere keren omgedraaid vanwege grazers op het pad. Eén keer ben ik kilometers omgelopen omdat ze op twee verschillende plekken mijn doorgang blokkeerden. Het was onmogelijk om ze op 50 meter te passeren, omdat ze midden op het pad stonden én aan beide kanten tussen de bomen. Een andere keer kwamen ze in draf op me af. En die dieren gaan echt ontzettend snel, ik ben met mijn hart in de keel het gebied uitgerend. Ik mis gewoon het fijne ontspannen gevoel in de Maashorst en wil me heel graag inzetten dit weer terug te krijgen.

  14. Willem - oktober 8, 2019

    1. Ja wij komen graag en vaak in de Maashorst, vanwege de rust, de ruimte en omdat het een mooi gebied is, met mooi egale fietspaden.

    2. Op een aantal routes de fietspaden verbreden en misschien zo links en rechts een rustbankje erbij. 
    Als er wat gedaan kan worden aan het opschot in de heidevelden, wordt het nog mooier, zeker als in augustus de hei in bloei staat.
    Wat wij echt jammer vinden zijn de faciliteiten voor de grote grazers. Er zijn door de tijd heen nogal wat plekken gekomen, waar wij niet meer kunnen komen, of niet meer durven te komen. We hebben een paar keer rechtsomkeert moeten maken vanwege de runderen op of nabij het fietspad. Omdat mijn vrouw beperkt is, kan ze zich niet verweren, noch snel uit de voeten maken, mocht er wat gebeuren. Bovendien rijdt ze op een driewielfiets en daarmee omkeren in het mulle zand is eigenlijk alleen met hulp mogelijk 

    3. Vanwege de drukte, zijn wij er nooit in het weekeinde. Doordeweeks  ervaren wij het als een fijn gebied om te vertoeven. Stukje fietsen, kopje koffie, stukje fietsen, een appeltje eten, stukje fietsen, tevreden naar huis. Heerlijk !

  15. Charles Sonneveldt - oktober 8, 2019

    Ja, ik kom veel en graag in de maashorst en juich het toe dat dieren, dus ook de grazers, alle ruimte krijgen. Mensen nemen al teveel ruimte in beslag. Een kwestie van de juiste prioriteiten dus!  Verder is het zo dat als iedereen zich aan de spelregels houdt, veiligheid geen issue is! Mensen zelf zijn de veroorzakers van incidenten in de maashorst. Charles Sonneveldt, Nistelrode.

  16. Karel - oktober 8, 2019

    Karel
    1. Het is er geweldig om daar te kunnen fietsen. Heel divers en ook in de omgeving van de Maashorst door de dorpen en langs de weide- en landbouwgebieden. Het is er genieten van de natuur, de dieren en de vogels en ook de diversiteit aan fietsers en wandelaars.
    2. De dieren maken de Maashorst juist aantrekkelijk en geven een extra in het gebied van de Maashorst. Er zouden best wel wat meer grazers kunnen worden geplaatst. Ik heb ook wel ervaringen met verschillende dieren. Bijv. drie stieren(taurus), die op het pad stonden en maar moeilijk weg gingen. Ik heb hen op dringende toon gevraagd plaats te maken en zij wandelden vervolgens de bossen. Ik bleef staan op een drietal meters en dat was voor hen niet bedreigend, maar ze trokken wel hun conclusie.
    3. Loslopende honden zie je nog wel eens en dan kan het wel eens gevaarlijk zijn. Maar dat valt eigenlijk ook wel mee !

  17. Ja, ik kom graag in de Maashorst er is vanalles te zien. Ik ga er graag wandelen. Jammer dat er zo weinig wild zit, ze zouden veel meer dieren moeten loslaten. Ik denk aan edelherten en everzwijnen bijvoorbeeld. Mountainbikers zouden ze moeten weren, die verstoren de natuur. Konijnen, hazen, fazanten, reeën, dassen en vossen extra uitzetten dan komt er misschien ook een wolf net als op de Veluwe dat zou toch prachtig zijn.

  18. 1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja
    Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied? Fiets(te) er graag.
    Indien nee: waarom kom je er liever niet? Heb nare ervaringen met de tauros.
    Nu vermijd ik de Maashorst.

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
    Ja, deze grote grazers laten vertrekken. Of in een afgebakend gebied. Deze gebieden mogen dan als dat nodig is voor de ontwikkeling van het gebied om de paar jaar worden verlegd.
    Wij mensen begrijpen wel dat we afstand moeten houden, maar die grazers niet.
    Ze zijn snel en bedreigend. Is hun instinct. Valt niets van te zeggen. Maar dan moeten de bestuurders van de Maashorst een manier vinden dat mensen er veilig kunnen recreëren.Op afstand houden is beter voor mens én dier.

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?
    Voel me er tegenwoordig onveilig.
    Heb aan Schaijkse kant familiefoto’s gemaakt met een fotograaf die daar regelmatig foto’s maakte. Zou geen probleem moeten zijn. We hebben afstand gehouden zoals op de bordjes staat. Toen wij begonnen waren er geen dieren te zien. Toen verscheen er een taurosstier met op afstand een kleine kudde. Wij zijn een eind verderop gegaan. Ik kan er een heel verhaal van maken, wil het ook graag toelichten, maar de stier nam de kinderwagen die wij bij ons hadden op zijn horens. Gelukkig lag er geen kind in. Sindsdien ben ik altijd alert! Voel me niet meer veilig!
    Grote grazers horen niet tussen mensen .Ik weet nu hoe gevaarlijk ze kunnen zijn.
    Ik heb jaren tussen de Schotse Hooglanders en de paarden door gefietst in de Brobbelbies. Nooit problemen gehad. Nu rijdt ik om via Uden. Enige weken geleden toch maar weer eens geprobeerd. Staat er een grote taurosstier op het fietspad met kalveren en koeien rondom. Ben omgedraaid. Kon er niet langs.

  19. Gerard - oktober 9, 2019

    1. Fiets regelmatig door de Maashorst. Ook met de duofiets, bijna wekelijks.

    2. Grote grazers liefst achter omheining laten. De naam “Maashorst” enkel gebruiken voor het natuurgebied en niet gebruiken als “Plaatsnaam”.

    3. Meestal positief. Een keer hebben wij een eind om moeten fietsen, omdat een aantal grazers recht voor het poortje lagen en wij er niet door durfden.

  20. Het is een heel mooie en bijzondere plek om te wonen (wij wonen aan de rand van de Maashorst) te wandelen, fietsen of te paardrijden.
    Heel mooie natuur met bijzondere flora en fauna.

    Het begrazingsgebied neemt helaas een steeds grotere ruimte in. Omdat er zo nu en dan incidenten plaatsvinden is het zeker niet altijd prettig om kans te hebben om de grote grazers tegen te komen. Jammer dat de organisatie van de Maashorst bij een incident zich verschuilt achter het feit dat door menselijk handelen (loslopende hond o.i.d.) vind dat een incident kon plaatsvinden. Voor ieders veiligheid is het denk ik beter om bijv. het afgesloten begrazingsgebied van de
    Wisenten aan te houden, de Wisenten niet los te laten lopen en in dit gebied ook de Taurossen en Exmoor pony’s onder te brengen. Dit gebied openstellen om te bezoeken met of zonder begeleiding. Dit gebied zorgt dan voor het stukje bijzondere natuur door begrazing, bemesting e.d. door deze 3 grote grazers. Dan blijft toch een groot gedeelte van de Maashorst voor alle mensen toegankelijk die dit willen bezoeken zonder de grote grazers tegen te komen. Over het algemeen heb ik positieve ervaringen in de Maashorst, alleen jammer dat de ruimte zeer beperkt wordt en er vrijwel alleen nog ruimte is om te vertoeven in een begrazingsgebied.

  21. 1. Kom je graag in natuurgebied de Maashorst?
    Ja, de mooiste tijden van een natuurgebied zijn nu volop gaande! Samen met de lente, transformeert in de herfst de natuur van hoedanigheid naar hoedanigheid. Prachtig om te zien hoe de natuur het prima redt zonder ons, en ons daarin nog voorziet in entertaint met nieuw leven en prachtige kleuren!

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
    De ontwikkelingen van ‘de laatste tijd’ baren me grote zorgen! Quotes als; “De recreant komt op de eerste plaats, dan de natuur en dan pas de dieren” bezorgen me kippenvel wanneer deze quote natuurgebied de Maashorst betreft. Het is ‘n vreemde gewaarwording dat we in ‘n tijd zijn aangekomen waarin ‘men’ de hoofdrol op wil eisen van de natuur in ‘n -natuur-gebied…

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?
    Het doet me goed om te zien dat de ontwikkelingen van de laatste jaren de natuur weer ‘n stukje van zijn land terug heeft gekregen. Door de naoorlogse explosieve groei van onze welvaart is veel land beschikbaar gesteld voor onze voeding, waar we nu echter langzaamaan in beginnen te zien dat ons consumentisme niet zonder consequenties blijkt. Over ons bord heen zien we inmiddels wat onze keuzes tot gevolg hebben!
    Nu ligt enkel nog de taak voor ons de kennis van dieren en hun gedrag ons wederom eigen te maken, merk ik wanneer die oudere man op zijn fiets ‘n grote grazer hard tegen z’n achterwerk aan trapt, omdat deze blijkbaar op ‘zijn’ fietspad staat…

  22. Rien van de Akker - oktober 9, 2019

    1 Het is een prachtig gebied waar ik graag wandel vindt het erg jammer dat een gedeelte is afgesloten i.v. m de wissents . De hooglanders zijn ook mooie dieren en doen niemand iets aan .
    2 Nog meer de natuur zijn gang laten gaan ,maar er wel goed mee omgaan.
    3 Ik heb er alleen goede ervaringen mee . Maar houd het wel zoveel mogelijk open

  23. De balans tussen recreatie mogelijkheden en natuurontwikkeling is niet goed. Natuurontwikkeling heeft op dit moment voorrang lijkt het. Gevolg is dat er beesten rond lopen die geen veilig en rustig gevoel geven. Daarnaast krijgen deze steeds meer ruimte waardoor er minder recreatie ruimte over blijft terwijl hier meer behoefte aan is gezien het feit de gemeenten rond de Maashorst alleen maar groeien.

  24. 1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja, vroeger wel om te fietsen, hardlopen of te mountainbiken. Het is een prachtig natuurgebied.
    Tegenwoordig kom ik er liever niet meer ivm de grote grazers. Het slingerpad is helaas niet meer te fietsen zonder dat je de grote grazers tegen komt. Helaas al meerdere keren om moeten draaien, omdat je niet voldoende afstand kunt nemen en de grazers op het pad stonden.

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
    Het zou fijn zijn als de dieren gescheiden worden van de recreanten. Een mooi voorbeeld is Keent, waar de liefhebbers in het gebied kunnen recreëren en de anderen eromheen kunnen en op afstand kunnen genieten.
    Dus houd het gescheiden, zodat iedereen kan genieten!

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Héél fijn en positief voordat het begrazingsgebied onlangs werd uitgebreid. Nu kom ik er niet veel meer.

  25. Annelies - oktober 11, 2019

    1. Ik kom regelmatig in de maashorst. Dagelijks op de fiets naar mijn werk en ook heel vaak om te wandelen. Het is een prachtig natuurgebied waar we zuinig op moeten zijn.
    2. In dit natuurgebie moet er ruimte zijn voor mens en dier. Ik krijg ooit het vervelende gevoel dat de dieren voorrang gaan krijgen. Het begrazingsgebied is uitgebreid waardoor het fietsen op de historische slingerpad gevaarlijk wordt. Het is natuurlijk erg jammer als mensen het gebied gaan ontwijken omdat ze zich daar niet veilig voelen. Het oude begrazingsgebied was volgens mij groot genoeg. Anders de kudde maar wat inperken. Want het grote aantal taurossen maken het onveilige gevoel alleen maar groter.
    3. Mijn ervaringen zijn positief maar ik vraag me af of er op sommige punten niet erg veel geld over de balk gesmeten wordt bij het planten van afgeknotte berken op de meest idioote plekken, het plaatsen van bordjes in de bloemenberm, het plaatsen van een rustbankje onder een hoogspanningsmast met de voeten op beton met afdrukken van dieren, het plaatsen van ijzeren frames rond bepaalde exotische bomen, etc. Ik zou liever een kudde schapen op de heide zien, dan kan deze in stand gehouden worden op een natuurlijke manier.

  26. Hannie - oktober 11, 2019

    Ik kom graag in de Maashorst. Maar toch voel je me er vaak niet (meer) echt rustig. De onrust zit hem erin dat ik niet plots in een kudde terecht wil komen. Zeker in het voorjaar wanneer er veel kalfjes zijn. Ook zaterdag of zondag kom ik er eigenlijk niet meer. Veel te druk met fietsers. De fietsers vinden vaak dat ik van achter ook maar ogen en oren moeten hebben en dat heb ik niet dus je schrikt je vaak rot wanneer ze plotseling inhalen. Soms zelfs agressie. Discussie aangaan doe ik ook niet (meer). Het is er gewoon druk en dat went niet. De grote grazers had voor mij al helemaal niet gehoeven laat staan de angstaanjagende wisenten. Mag toch echt hopen dat ze achter de draad blijven. Nee, de wisenten had echt niet gemoeten. Dit is ons door de strot geduwd. 

  27. Ramona - oktober 11, 2019

    1. Ik kom graag in de Maashorst om te hardlopen, paardrijden, fietsen en wandelen. Het is een mooie omgeving waar je van de natuur kunt genieten.
    2 wat ik jammer vind is dat er grote gebieden afgezet zijn met hekken. Met name te paard is het moeilijk geworden om afwisseling in de routes te krijgen. Ik rijd nu bijna wekelijks hetzelfde rondje, omdat ik door de afrastering op heel veel plekken niet meer kan komen. Dat vind ik echt jammer. 
    3. De Maashorst is een prachtige plek om te recreëren. De grote grazers vind ik prima, al vond ik de Schotse hooglanders fijner, omdat het bos toen toegankelijker was en er minder afgezet was. Ik schrok toen er een paar jaar geleden veel bomen werden gekapt. Inmiddels zie ik het resultaat daarvan en is er mooie natuur voor in de plaats gekomen. Natuurontwikkeling is prima, maar zorg er wel voor dat mensen ook kunnen blijven genieten van de natuur.

  28. Jeanne - oktober 12, 2019

    Wij komen graag in het natuurgebied de Maashorst.
    Wij wandelen veel en voelen ons veilig.
    Onze ervaringen zijn positief.

  29. Gerry van Boxtel-van Kaathoven - oktober 13, 2019

    Samen met mijn honden wandel ik 3-4 keer per week door De Maashorst, ondanks het feit dat ik sinds de komst van de grote grazers ALTIJD op mijn hoede ben en zoveel mogelijk BUITEN het begrazingsgebied probeer te wandelen. Ontspannen wandelen is er helaas dus niet meer bij. En dan lopen er op dit moment alleen nog maar taurossen en Exmoor pony’s vrij rond en kom je de wisenten – gelukkig – nog niet tegen. Bijna alle incidenten en vervelende/gevaarlijke confrontaties worden op dit moment dus veroorzaakt door de taurossen en Exmoor pony’s. Wat als straks ook de wisenten uit het wengebied worden gelaten en de hele Maashorst ter beschikking krijgen? Ik denk dat er dan nog veel meer mensen De Maashorst gaan mijden. Ik maak me grote zorgen en vind dat grote grazers, wilde dieren, niet thuishoren in een klein en drukbezocht natuurgebied als De Maashorst en dat “Veiligheid Maashorst” hoog op de agenda moet van de politiek en de besluitvormers. Oss onderkent dat veilige recreatie en wisenten niet samengaan en heeft aangegeven dat de wisenten geen toegang krijgen tot het Osse grondgebied Herperduin. Wanneer gaan de ogen open van Landerd, Uden en Bernheze, de andere 3 Maashorst gemeentes, en wordt er eindelijk geluisterd naar de geluiden en meldingen van de bewoners? Of moeten er eerst doden vallen?

  30. Ja, wij komen graag in de Maashorst, onze mooie achtertuin. Even een ommetje; we kunnen kiezen voor een lange of korte route; lopen of fietsen. We hoeven daarvoor de snelweg in Nistelrode maar over te steken. Vandaag nog lekker gefietst met al die mooie kleuren en geuren.

    Graag zou ik meer aandacht voor de hei op de Kanonsberg. Deze dreigt overwoekerd te worden door dennenbomen.
    Verder stoort het me enorm als ik die afrastering voor de grote grazers zie waaraan zo ongeveer om de paar meter een rood/wit plastic markering lint is vastgeknoopt. Er hangen daar kilometers plastic aan de lijn. Dat kan in deze tijd en zeker in een natuurgebied echt niet meer. Hebben de natuurbeheerders hier niet bij stil gestaan dat dit een gevaar is voor de dieren, dat dit niet in een natuurgebied thuishoort? Kan dit niet vervangen worden door henneptouw of iets dergelijks?
    Dan is er nog de waterhuishouding op de Brobbelbies. Dit gebied is van oorsprong een soort moeras waar het altijd nat was. Door ingrijpen tijdens de ruilverkaveling zijn er sloten voor afwatering gegraven waardoor het hier nu kurkdroog is geworden. Bovendien zouden in mijn ogen de tuinders hier geen water meer voor hun aardbeien meer mogen oppompen. En ik denk dat alle sloten in dit gebied eigenlijk gedempt zouden moeten worden.
    Zoals al door iemand anders aangegeven: waarom gemeente Maashorst? Dan komt de naam van die gemeente in Oss, in Nistelrode en in Heesch te liggen. Goed dat Oss tegenstribbelt.
    Het is best wel eng om tussen de grote grazers door te fietsen.

    Mijn ervaring in dit gebied: Waar zijn al die miljoenen aan uitgegeven?
    Wegwijzers die niet te lezen zijn en die halverwege langs een fietspad staan?
    Waarom zijn veel wildroosters een paar meter verplaatst?

  31. Tessa 1987 - oktober 13, 2019

    1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst?  Ja / Nee
    Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied?
    Indien nee: waarom kom je er liever niet?

    Ja ik kom er graag. Als natuurliefhebber en hobbyfotograaf is er altijd wel wat te beleven.
    De hond op z’n tijd mee en je kan er een heerlijke tijd door brengen. 

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
    Vele malen minder grote grazers.
    De hond kan nu bijna nergens meer mee. Bijna alles is aan de grote grazers gegeven, de mensen moeten wijken voor de dieren ipv samenleven met.

    Want samen leven met deze grote grazers, nee dat is niet mogelijk zoals vele mensen doen voorkomen.
    Wanneer ik op ruime afstand (ruim 40/50 meter) van deze dieren kom voelt het nog steeds niet altijd veilig.
    Als 32 jarige kan ik een redelijk tempo maken … alleen mijn spieren zijn snel vermoeid.
    Ik wil er dan ook niet aan denken dat zo’n beest op mij af komt.
    Wie wint er? Niet zo moeilijk 

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?
    Niet.
    Sinds dat de grote grazers zo veel gebied hebben overgenomen kom ik niet meer in de maashorst.
    Ik wijk uit naar andere gebieden waar de hond wel mee kan en/of waar ik veilig en rustig mijn fotografie hobby kan uitvoeren zonder elke paar seconden/minuten over mijn schouder te moeten kijken of er geen grote grazer in de buurt is die op mij af komt.

  32. We fietsen en wandelen regelmatig in de Maashorst. Een prachtig gebied, en meteen om de hoek. Taurossen en Wisents zorgen er echter voor dat ons plezier een stuk minder is geworden. Ik krijg mijn vrouw niet meer mee! Ze is als de dood voor die dieren, en zelf vertrouw ik ze ook niet.. Laat die beesten in een afgebakend gebied leven, zodat de Maashorst weer een gebied wordt waar mensen weer van dit pareltje kunnen genieten.

  33. Frederike - oktober 14, 2019

     1. Ja ik kom regelmatig in de Maashorst, ik woon er zelfs. Maar de laatste tijd wordt fietsen of wandelen gevaarlijk omdat je overal taurossen tegen kunt komen.Deze wilde koeien krijgen steeds meer ruimte en de recreant steeds minder.(is dit misschien de bedoeling ? ) De grote wilde koeien is een hobbyisme van een paar mensen.
    2.Dergelijke grote grazers horen niet in de Maashorst thuis en kunnen dus weg. Deze grote taurossen zijn hier vroeger ook nooit geweest. Dan kan ook meteen alle hekwerk en borden opgeruimd worden.En anders kunnen de Schotse Hooglanders beter terugkomen ,deze passen hier beter.
    3. We zijn al enkele keren omgedraaid omdat er taurossen op het pad stonden en je moet 50 meter afstand houden. Hoe zit het trouwens juridisch als je dichterbij komt en er gebeurt iets?  Wie is aansprakelijk ?

  34. Ook al hebben de gemeenteraden gezegd dat er meer balans moet zijn in de Maashorst voor natuur/grazers enerszijds en toegankelijkheid voor omwonenden en recreanten anderszijds wordt er in de pers nog steeds alleen maar melding gemaakt vanuit de Maashorst over de grazers, de natuur en de wijst.

    Het oerbos. Niemand in de omgeving herkent zich in die marketingterm; vast bedacht door mensen in de stad. Voor omwonenden is het gewoon nog steeds een bos.

    Ik kom dagelijks in het bos met de hond en wandel er sowieso veel. Er wordt teveel afgesloten, steeds meer paden worden opgeslokt door de begrazing en zijn steeds minder toegankelijk. Te weinig toegangspoorten en teveel focus op wat de grazers allemaal voor perfecte balans creëren. Aan de veiligheid (gevoel ook) van omwonenden wordt compleet aan voorbij gegaan. Hoeveel incidenten moeten er zijn?

    Wisenten lopen al op 2 andere plaatsen in Nederland. Waarom hier ook nog? En vervang de taurossen voor herten, vossen, shapen en dassen. Minder gevaarlijk.
    Enerszijds worden busladingen vol toeristen hier afgegooid om de grazers te komen bekijken en anderzijds wordt geroepen dat begrazing vooral rust moet zijn. Toerisme en rust gaat niet samen!

    Wens om de begrazing niet alleen te bestemperlen voor natuur en grazers. Omwonenden hebben zeker zoveel recht om daar te komen en te genieten van de natuur. Houdt de hele Maashorst open voor iedereen; grazers sterk beperken of vervangen door kleinere en minder gevaarlijke varianten.
    Want wanneer gaat het een keer goed fout. En dan niet roepen dat “misschien” een loslopende hond wel de oorzaak is geweest.

  35. 1. Kom je graag in natuurgebied de Maashorst?
    Ja, ik kom er erg graag. Ik wandel er dagelijks met de hond, we wonen aan de rand van de Maashorst en het is elke dag weer heerlijk om er te komen.
    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders ziet.
    De grote grazers zijn imposante en mooie dieren, maar ik vind het jammer dat er niet meer aandacht is gegeven aan de dieren die hier wél echt van nature zijn: dassen, reeën, vossen, eekhoorns enz. Nu zie ik steeds minder reeën en heb ik het gevoel dat de mensen en dieren die hier wonen steeds meer plaats moeten maken voor ingevoerde dieren.
    Ik zou dus graag zien dat de wisents en taurossen minder ruimte in nemen in plaats van meer en mijn voorkeur gaat toch uit naar schapen die al sinds generaties dit gebied begrazen.

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied.
    Regelmatig verander ik van richting, omdat ik anders een kudde zou doorkruisen. 
    Het komt ook voor dat ik door ze wordt verrast omdat ze opeens vanachter een bosje of een lager gelegen stuk te voorschijn komen.
    Ik heb meerdere keren meegemaakt dat een kudde in volle galop opeens langs kwam stuiven, waardoor hond en ik snel achter de omheining zijn gegaan uit veiligheid.
    Eén keer is het gebeurd dat in het voorjaar een kudde bewust op me afkwam omdat, behalve de hond ook de poes meeliep en dat was blijkbaar zo vreemd dat ze eerst begonnen te snuiven, toen te stampen en toen naar me toe kwamen. Gelukkig was ik vlakbij een klaphek, waardoor we weer veilig achter de omheining kwamen.
    Het blijven dieren, dus altijd oppassen.

  36. Han van der Sluijs - oktober 15, 2019

    De Maashorst is al jaren het gebied waar ik vanuit mijn huis in Nistelrode heerlijk kan wandelen en fietsen.
    Alleen de laatste jaren lijkt het erop dat de dieren in dit gebied belangrijker zijn als de wandelaars en fietsers.
    Ik zou graag zien dat de taurossen (de vecht stieren) in een omheind gebied zitten en geen gevaar zijn voor de recreanten.Ik durf er zelfs af en toe niet langs te lopen als ze met die grote horens op de wandel of fietspaden liggen.
    De wissenten zullen nooit vrij rond kunnen lopen, maar geef ze a.u.b. geen groter gebied.
    Graag zou ik de schapen weer terug zien,zodat de heide weet mooi om bloei komt.
    Verder zou ik nog heel lang willen genieten van dit mooie gebied . Heb de hoop dat er eens een keer echt eens geluisterd wordt naar inwoners die veel gebruik maken dit gebied.
    Han van der Sluijs

  37. Jan van Tilburg - oktober 15, 2019

    Ben een fanatiek bezoeker van de mooie Maashorst. Als landschapsschilder doorkruis ik regelmatig het gebied. Jammer dat een groot gedeelte afgebakend is met een afrastering met plastic vlaggetjes. Heb het gevoel dat recreanten niet serieus genomen worden. Veiligheid zou mijn inziens toch vanzelfsprekend moeten zijn.

  38. Antoinet - oktober 15, 2019

    Ik kom graag in de Maashorst, een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Wel jammer dat steeds meer gebied toegankelijk is voor de grote grazers zodat het een onveilig gevoel geeft als je er fiets of wandelt en die beesten lopen of liggen net op of naast het fiets-cq wandelpad.

  39. 1 Ja, ik kom graag in de Maashorst om te wandelen of te fietsen.
    2 Fijn dat al die grote beesten vrij rond kunnen lopen, maar wij als natuurbezoekers moeten niet in een hoekje worden geduwd en ook van de vrijheid kunnen genieten. Veiligheid gaat boven alles ! Er zijn reeds diverse incidenten geweest met de grote grazers die helaas weg worden gemoffeld. Dus voorzieningen gewenst in vorm van af-opsluiting in centrale deel van het gebied.
    3 Ervaring dat er veel veranderingen gerealiseerd zijn in het mooie gebied. Maar wat als er in de toekomst nog veel meer grote grazers komen? Dan kan het een gevaarlijk open natuurgebied worden maar daar hebben de besturende verantwoordelijke personen zeker over nagedacht. Veel succes als het maar geen pretpark gaat worden.

  40. Astrid - oktober 16, 2019

    1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst?
    Ja, wekelijks. Het is een prachtig gebied om te wandelen, rennen, fietsen, moutainbiken. Even helemaal tot rust komen.

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
    Ja, ik liep eerst altijd langs de grazers af. Maar sinds enige tijd durf ik er echt niet meer langs. Ik ben er erg bang van. En moet regelmatig mijn route aanpassen. Door het weiland gaan of door een stuk bos. Ik voel me onveilig als de beesten in mijn buurt staan. Vooral als er jonge kalfjes bij lopen.

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?
    Ik vind het heel erg jammer dat ik een route die ik in gedachten heb, niet meer durf te lopen. Bang om de grazers tegen te komen. Met mij hoor ik vele mensen die hetzelfde probleem hebben. De grazers zouden in een afgesloten gebied moeten komen. Zodat iedereen zich weer veilig voelt. We kunnen blijven zeggen dat ze niets doen. Maar een gevoel van onveiligheid in een natuurgebied kan nooit de bedoeling zijn.

  41. Ja, ik kom graag in de Maashorst om te wandelen en te fietsen.
    Ook ga ik soms nog moutainbiken met onze kleinkinderen,al wordt dit inmiddels steeds lastiger en gevaarlijker door de kilometers draad aan afrasteringen die heel veel mooie paden ontoegankelijk maken. Voor de grote grazers moet je ook steeds alert zijn, die kunnen zomaar plotseling je pad versperren en zeer bedreigend overkomen en zijn.
    Als je over de Brobbelbies fietst liggen de taurossen en de exmoorpony’s vaak op of vlak naast het pad,( dat ook voor openbaar toilet wordt gebruikt), maar dus ook veel passanten afschrikt die daardoor soms ver om moeten fietsen. Nu zijn de wisenten nog achter de omheining wat moet dat straks worden, wordt de mens hier weggepest ? Je moet hier en b.v. de slingerpad toch veilig kunnen fietsen en wandelen net als vroeger. Jammer dat hier deze wilde beesten nu voorrang krijgen op de recreanten.

  42. 1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst?
    Ja, al wandelend (met of zonder hond) of fietsend genieten van de natuur

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
    Nee, niet perse.

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?
    Een druk bezocht en mooi onderhouden gebied met vele paden en routes, extra interessant en leuk door de grote grazers

  43. 1. Ja ik kom heel graag in de maashorst, wandelen of fietsen

    2. Het grotere begrazingsgebied beperkt mij in mijn vrij, ongestoord rondwandelen

    3 Het is enkele keren gebeurd dat ik niet verder durfde lopen, vanwege de grazers die er met hun jongen stonden

  44. Als kleine kinderen gingen we vroeger al naar slabroek! En fietsen over de Slingerpad!
    Nu is het bijna een dierentuin, maar een loslopend hertje mag niet dat werd afgeschoten!

    Als je nu wilt fietsen zie je HEKKEN POORTEN DRADEN BORDEN …..

    Laat aub mensen genieten van de natuur. DAT KAN ,ZOALS VROEGER ZONDER GEFOKTE DIEREN,!

  45. Christien van Rooij - oktober 20, 2019

    1.Kom je graag in natuurgebied De Maashorst???????????????????????????????

    Ik ben geboren in het huis waar ik nu met mijn gezin woon in de schil van De Maashorst. Als kind ging ik al met mijn ouders naar de weilanden, omdat onze koeien daar liepen en naar de bossen om er dennenappels te rapen om de kachel mee aan te maken. Later met mijn eigen gezin om te genieten van de natuur en de kinderen de dieren, bomen, struiken enz te laten zien en te ervaren hoe mooi dit gebied is!! Nu wandel ik er wekelijks met mijn kleinzoon en loop ik op het fietspad.

    2.Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien??????????????????????????

    Ja zeker!! We hebben altijd vrij door het hele gebied kunnen lopen, onze kinderen al spelend en rennend en zagen toen ook heel veel konijnen, hazen, fazanten en hun kuikentjes. Nu is een heel groot deel afgezet en kunnen we er niet meer doorheen lopen omdat er wisenten lopen. Dieren die er nooit geweest zijn en ook niet thuis horen in dit prachtige natuurgebied!! Er lopen andere grote grazers waar ik met een grote bocht omheen loop omdat ze niet betrouwbaar zijn en al mensen hebben aangevallen. Graag wil ik er voor pleiten om De Maashorst weer open en veilig te maken voor alle mensen, groot en klein en kunnen lopen waar we dat graag willen. 3.Wat zijn jouw ervaringen in het gebied???????????????????????????????????? Wij konden van thuis uit vrij De Maashorst in lopen maar nu lopen we tegen een afrastering aan. Al meerdere malen komt de grote wisent stier dreigend naar het gaas bij het wandelpad en schrikken wij en onze vrienden/familieleden hier heel erg van. Nu zitten ze gelukkig nog achter de afrastering, maar blijft dat zo……..???? Mijn dochter/schoondochter konden vrij hardlopen door het natuurgebied, maar nu zijn delen afgesloten, liggen er grazers op het pad en moeten ze ver omlopen, omdat ze niet in de buurt van de grazers mogen of durven komen. Oudere mensen in ons gezelschap draaien met de fiets om omdat ze niet over het fietspad durven fietsen waar de grote grazers langs lopen of liggen. Mijn broek scheurde uit toen ik heel snel op mijn fiets sprong om weg te fietsen omdat een grote grazer dreigend op mij af kwam. En dan te bedenken dat ik als boerendochter met de koeien ben grootgebracht!! Wij voelen ons niet meer veilig in het gebied waar ik en later ook mijn gezin vroeger zo fijn kon wandelen, genieten en tot rust kon komen. Heeeeeel jammer!! Is dit de bedoeling van zo’n prachtig natuurgebied?

  46. Het oeros! En natuurbeheer,gezonde bomen worden machinaal omgedouwd , hoezo,voor de zichtlijnen ! Taurussen en wisenten gaan niet samen met recreanten, ze willen het gebied openstellen ,gewoon afstand houden! Levens gevaarlijk ,dit bos is hun territorium geworden,dus als er iets gebeurd niet zo vreemd. Dit plan kosten 53miljoen allemaal betaald door ons mensen er lopen veel Taurussen straks kalveren, hoe dan , gewoon afstand houden de maashorst is een prachtig gebied, maar beperkt voor ons voorheen Schotse hooglanders IJslandse pony,s en schapen, daar had je geen last van 

  47. ik kom graag in de Maashorst fietsen en wandelen: prachtig natuurgebied.
    Het gevoel van veiligheid is een stuk verminderd en ik ga mee met de voorgaande reactie.

  48. Ik kom niet Haag on de maashorst.borden op eigen risico
    .en met de paarden kom ik er ook niet veel de hekken zijn te smal en kunnen niet helemaal open. En wat te denken als ik een hengst tegen kom .met mijn merrie.en dan nog maar te zwijgen over de winsenten als die straks loslopen.nee geef mij maar de scha pen .die eten de berken bladeren wel op.

  49. 1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja voorheen wel, toen De Maashorst nog niet het territorium van de grote grazers was. 1x een stuk of 10 à 12 paarden die eerst rustig stonden een heel eind verder op bij de bosrand en ineens met zijn allen op ons af komen galopperen terwijl we daar over het fietspad fietsten, ze stopten zo ’n 2 meter voor ons abrupt (gelukkig). Ook 1 keer met mijn dochtertje op de fiets van Nistelrode richting Schaijk en daar kwamen ineens 3 stieren zo’n 5 meter voor ons vanuit de bosrand die ik niet aan zag komen het fietspad opgestormd. Ze liepen zo te zien een klein hertje achterna.

    2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien? De grote grazers zoals wisenten en taurossen niet los laten in een recreatie gebied. Volgens stichting Taurus kan de tauros een belangrijke ecologische rol spelen en wil de stichting de biodiversiteit in gebieden terugbrengen. Maar deze methode om de biodiversiteit terug te brengen zorgt er wel voor dat er veel bos verdwijnt en niet of nauwelijks terug komt door het afvreten en stuk trappen van jonge bomen door de grote grazers. Sluipenderwijs verdwijnt zo veel waardevol bos. Zeker wanneer je kijkt naar de functie die bos heeft voor de opslag van CO2.
    Stichting Taurus, de stichting die kuddes Schotse Hooglanders, Taurossen en Exmoorpony’s verhuurt aan natuurbeheerders- dus eerst krijgen ze huurgeld van natuurbeheerders, omdat ze hun vee ergens moeten stallen!? Ze zouden eigenlijk huur moeten betalen aan de natuurbeheerders omdat ze hun vee daar stallen- verkoopt Stichting Taurus via haar zusterorganisatie Wildrundvlees.nl het vlees van deze schotse hooglanders en taurossen. https://www.wildrundvlees.nl/bbq-pakket/
    Al met al is dit een erg slimme zet van Stichting Taurus waar ze veel geld aan kunnen verdienen en prachtig verwoord onder het mom van “het verbeteren van de biodiversiteit”. Wetenschappers zijn het helemaal niet eens over dat bos niet aan mag groeien of moet verdwijnen en dat heide en open vlakten daarvoor in de plaats beter zou zijn.
    https://www.wildrundvlees.nl/onze-visie/
    https://www.grondbezit.nl/wild-en-natuurvlees.html

    3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Op zich positief maar zet geen project/onderzoek van een in elkaar geknutselde “oerros” waarvan men niet weet wat precies zijn eigenschappen zijn of gaan worden- oerros is geen echte oerros want die is allang uitgestorven, deze proberen ze nu na te maken (The Tauros Programme) door verschillende runderen uit o.a. Spanje en Italië die zichzelf kunnen onderhouden met elkaar te kruisen- in een recreatie gebied waar vaak onwetende, nietsvermoedende mensen, denken een gewoon ander uitziende koe tegen te komen dan de schotse hooglander, de tauros is geen gewone koe, deze “nieuwe uitgevonden soort” kan zeer agressief uitvallen tegen bezoekers.

    • Fokke & Sukke - oktober 22, 2019

      “Nederland 2069”

      Fokke: “Waarom hebben we bijna geen echte bossen meer in Nederland?”
      Sukke: (Inmiddels promovendus natuurwetenschappen en biologie) “Omdat er ruim 50 jaar geleden een stichting opgericht werd die kuddes van gekruiste runderen, in de hoop een oerrund terug te krijgen, uitzette in natuurgebieden om jonge boompjes op te eten en te vertrappen zodat er weinig tot geen bomen opnieuw konden groeien, veel mensen waren het eens met deze stichting omdat ze het niet mooi vonden dat het natuurgebied “dicht” ging groeien zodat er (opnieuw) bossen ontstonden. Ook waren ze bang dat de biodiversiteit niet goed ging met de komst van nieuwe bomen die uit zichzelf groeiden. Sinds de industriële revolutie zijn er al veel bossen verdwenen.”

  50. Ik kom van jongs af aan graag in de Maashorst, maar nu minder graag dan voorheen. Ik wandel dagelijks met de hond, meestal aan de kant van Slabroek en voel me tussen de grote grazers niet op m’n gemak. De omvang van de dieren, de horens van de taurossen, mijn onbekendheid met hun lichaamstaal, snelheid, wendbaarheid en gedrag zorgt ervoor dat ik tijdens het wandeling steeds gespannen blijf rondkijken of er niet zo’n beest loopt en waar ik naartoe kan mocht er een toch besluiten de aanval in te zetten. Regelmatig voel ik me genoodzaakt m’n route aan te passen of als dat niet kan onder de draad door te kruipen.

    – Naar mijn smaak wordt het gebied overheerst door de grote grazers en het worden er steeds meer want ze planten zich ijverig voort. Ik vind het op zich best dat ze er zijn, maar ik zou liever zien dat ze of hun eigen afgesloten gebied krijgen of dat ze worden vervangen door grazers die zeker betrouwbaar zijn.
    – De realisatie van de hondenlosloopgebiedjes. Het idee vind ik niet slecht, maar als je kijkt hoe weinig het voorstelt (de lelijkste stukjes, ter grootte van een postzegel, langs drukke wegen en een raadselachtige plaatsing van de paaltjes), dan hadden ze zich wat mij betreft de moeite kunnen besparen. Daarnaast heb ik het idee dat de hond een beetje te gemakkelijk wordt aangewezen als zondebok als het gaat om agressiviteit bij de taurossen, ik vermoed ook voor toekomstige voorvallen.

    Voor mij is de Maashorst getransformeerd van vrij en open natuurgebied naar  minder toegankelijk, beklemmend en enigszins gekunsteld. Los van het feit dat ik steeds op m’n hoede moet zijn kan ik niet loslaten dat de grote grazers exoten zijn en hier eigenlijk niet thuishoren. Ik denk niet dat het gaat wennen, de aanblik van wisenten, taurossen en pony’s in het bos, alsof de natuur hier eigenlijk iets te klein is voor deze grote dieren. Niet fraai (en raar in de context van oergebied) vind ik de ‘getuinierde’ elementen (de van snoeihout gemaakte cirkels, snoeihout dat keurig als een soort dammetjes wordt geplaatst tussen bomen, omgezaagde bomen die op quasi-natuurlijke wijze paden blokkeren, de plastic (drink?)bakken die her en der te vinden zijn. Ook lukt het bijna niet om tijdens het wandelen geen afrastering met lelijke plastic lintjes te zien. De Maashorst lijkt me vooral aantrekkelijker geworden voor dagjesmensen (die graag een keer wisenten en taurossen willen zien en daarna niet meer terugkomen), maar minder aantrekkelijk voor een groot deel van de lokale groep van wandelaars, fietsers, ruiters/menners en andere recreanten, die vaak in de Maashorst komen.

    • Gerry van Boxtel-van Kaathoven - oktober 25, 2019

      Beste JV, ik ben het helemaal eens met jouw mening over De Maashorst, vooral over wat je zegt over de hondenlosloopgebiedjes, die inderdaad alleen met een loep op de kaart van De Maashorst zichtbaar zijn. Ik denk namelijk dat de hondenlosloopgebieden met vooruitziende blik zijn gerealiseerd, zodat straks ook AANGELIJNDE honden uit De Maashorst kunnen worden geweerd.

    • Anneke - oktober 25, 2019

      Ben helemaal met je eens ,fietsen huren bij van de VAlk ,en dan kijken???? En fietsen ,dat zijn eendags vliegen.maar die niet weten hoe mooi en vrij de maashorst eens was.omgezaagde bomen ! Omgedouwde bomen ,en dan krijg je paden waar je je benen breekt over de rest wortels, want als er blad op valt dan zie dat niet meer. Weet je hoe dat heet natuurbeheer eeeeen oer gevoel!

  51. 1.Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja

    Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied? De diversiteit aan flora en fauna

    2.Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien? Er wordt iets teveel nadruk op het natuurgebied zelf gelegd waarbij de natuurgenieter in de verdrukking komt. Er zou meer gekeken moeten worden naar een goede mix van natuur en natuurgenieter

    3.Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Positief, ik wandel er veel en geniet van de openheid en de diversiteit.

  52. C van Boxtel - oktober 30, 2019

    Wat een prachtig natuurgebied. Zo mooi en zoveel rust. Zoveel mensen die daar genieten. Helaas word ik niet graag geconfronteerd met de grote koebeesten. Te bedreigend om er zomaar langs te fietsen of aan voorbij te gaan. Jammer want het zijn prachtige dieren maar niet in de buurt van fietspaden en zo vrij rondlopend.

    Zet de dieren anders in en laat de mens rustig wandelen en fietsen over de prachtige paden door de natuur.

  53. Chris Hagen - oktober 30, 2019

    Maak dagelijks mijn wandeling vanaf Jumbo Muziekplein via Berhoven, Slingerpad en na Naat Piek weer terug richting Jumbo Muziekplein. Nee, langs de grote grazers lopen is niet prettig. Erg vreemd is hekken plaatsen 25 meter voorbij de doorgaande weg die Trimmers, Fietsers en Wandelaars gebruiken, terwijl er al 500 meter is vrij gegeven. Er moeten eerst doden vallen net zoals bij doorgaande wegen. De Hobby-Boswachters en Natuurorganisaties drukken hun wensen door tot er een keer een actiegroep met een tegenreactie komt. Gebruikers vragen duidelijk om veiligheid. Nu worden ook nog eens de Wildviaducten open gesteld waar men niet op zit te wachten. Het schrammetje op de wang van de man die bij het echtpaar in de omgeving van Zeeland was aan gevallen had ook boven zijn hersenpan kunnen zitten met de hoorn dwars door zijn hoofd. Het flauwe excuus van de Boswachter dat er onrust was door een loslopende hond in de nabijheid van de runderen wordt gebruikt om de boel aan te dikken. Het picnicplaatsje van de schooljeugd die op woensdagochtend daar gebruik van maakt is nu nabij een stroomdraad en de liggende boom waar ze graag op klimmen is niet meer bereikbaar.

  54. Marion de Jong - oktober 31, 2019

    Ik kwam graag in de Maashorst maar sinds ik in een scootmobiel rij durf ik niet meer alleen.
    Ik voel me niet veilig met de grote grazers. Afgelopen zomer stonden de taurossen met jong op het fietspad. Ik ben van het pad afgegaan en door het gras gereden met een grote boog er omheen. Hierbij heb ik iets in de stuurkolom afgebroken. Ik zou graag dagelijks een rondje door de Maashorst maken maar door de grazers durf ik niet meer. Jammer dat ze ook niet net als de wisenten in een afgeschermd gebied zitten

  55. 1: Kom regelmatig hier wandelen

    2: Wisenten uit het gebied, hebben mijn wandelpaden versperd, deze beesten zijn niet te vertrouwen.

    3: ik had goede ervaringen voordat de grote grazers er kwamen. sinds deze er zijn is het recreatiegebied niet meer wat het was.

  56. Zelf loop ik niet door plekken waar grote grazers zijn, ik durf het niet!!
    Zou er graag wandelen maar helaas

  57. 1: Ik kwam er graag wekelijks in de weekenden, nu gaan we ergens anders heen waar het veiliger is. De rust is relatief omdat er mensen weg blijven.
    2: ik zou graag de Wisenten weg hebben en het afgezette gebied hiervoor kleiner zo als het eerst was. Ik zou graag zien dat elk incident gemeld werd zonder het te verdraaien. Zorg op zijn minst dat de dreven vrij blijven van vee.
    3: Mijn ervaring is dat er te veel ongemelde incidenten zijn. Dit geeft een vertekend beeld. Ook in Oostenrijk waar we veel komen lopen koeien op de alpenweiden, mensen die niet opletten worden daar ook jaarlijks aan gevallen, deze dieren blijven onbetrouwbaar zeker in de kalveren tijd. De Wisenten horen niet hier thuis, het is een grote leugen en onrealistisch, oorspronkelijk komen ze uit het noordoosten van Europa. Wij willen graag kort bij huis genieten, wat heb je aan zo’n gebied als je er niet in durfd. En dan zo’n beest opzetten van gemeenschapsgeld is bij het arrogante af.

  58. 1. Vroeger kwam ik meerdere keren per week in de maashorst met mijn pony, sinds alle veranderingen hooguit 2x per maand. De routes zijn niet meer wat het is geweest en veel stukken kun je niet meer in. Soms als ruiter wel maar als menner is het helemaal petje. Sommige punten kun je met veel fantasie en stuurwerk het bos net in. Ook staat bijvoorbeeld bij Zeeland (tegenover de pannekoekenbakker) de middenpaal zo hoog dat hij mijn kar schraapt. 2. Ik zou graag zien dat de inrichters van het gebied zich richten op de mensen die altijd al genoten van het bos. In plaats van allerlei beesten te plaatsen en die zon groot deel geven dat het voor veel mensen of te beangstigend of niet te betreden is, zorgen dat het gebied weer terug wordt gegeven aan de mensen rondom uden/zeeland/ nistelrode etc.
    3. Vroeger een plek waar ik graag kwam, nu een afgezet stuk bos voor dieren die er niet eens allemaal horen.

  59. August - november 3, 2019

    De Maashorst was ooit natuurlijk gebied, waar je ging wandelen of ontspannen. Nu is het een idealistisch, onnatuurlijk “project”, waar je op je hoede moet zijn en soms naar toe gaat, bij gebrek aan beter.

  60. A.vd Berg - november 3, 2019

    Prachtig gebied, maar je moet niet overdrijven met die grote beesten, laat er schapen en herten grazen dan blijft het voor iedereen leuk.

  61. Sybren - november 3, 2019

    1.Fiets regelmatig door de Maashorst en Herperduin. Het is een ruim gebied met veel bezoekers, en daarmee een recreatie-gebied, geen oerbos.
    2. Beheer is wel nodig, maar moet zich  beperken tot het voorkomen en verwijderen van gebiedsvreemde soorten. Nadrukkelijk sturen naar een specifiek  tijdsbeeld is onzin. Natuurbruggen met viaducten is vanuit de natuur gezien van uiterst beperkte waarde. Begrazing is noodzakelijk, maar dan wel passend binnen een recreate-gebied. Nu vermijden mensen het gebied door angst voor vreemde grazers. Daarmee is het een speelgebied geworden voor een klein groepje liefhebbers.
    3. Mooi gebied waar we zuinig op moeten zijn en voor iedereen toegankelijk houden.

  62. Ik kwam graag in de Maashorst. Nu niet meer. De grote grazers zijn prachtige dieren, maar je kunt vaak niet de veiligheidsgrens aanhouden. Daarom kom ik er niet meer. Ik ga elders wandelen en fietsen waar geen grote grazers lopen. De ontwikkelingen zijn mooi, maar dan zonder grote grazers. Als die weg zijn, kom ik weer terug. 
    Ik woon in Zeeland en vanuit Zeeland is bijna het hele gebied afgezet voor de grazers. Als je wilt wandelen, moet je nagenoeg altijd dezelfde route lopen, want je kunt bijna nergens meer heen. Jammer van onze mooie achtertuin. 

  63. E Jansen - januari 11, 2020

    Ik woon dicht bij het natuurgebied de Maashorst waar ik altijd gewandeld heb en kon genieten van de natuur zonder om hoeven te kijken of je niet gepakt zou kunnen door een grazer. Hoe krijg het voor mekaar deze grazers hier te plaatsen. Toen ze gelost werden mochten de mensen niet praten en zich stil houden anders werden ze zenuwachtig want het waren toch gevaarlijke beesten werd er door de boswachters en begeleiders verteld Hoe kun je in de vrije natuur dit soort grazers zetten, waarbij je op moet letten of ze je niet op hoorns nemen. Ik moest op de fiets naar het ziekenhuis ,maar moest omrijden ? De dieren lagen op het fietspad ik kon er niet langs. Dit project heeft veel geld gekost .Deze heren die dit georganiseerd hebben moeten deze dieren terugbrengen naar hun leefgebied Oost Europa en Rusland . .Een eigen reisbus kopen, uit eigen zak betalen en vragen of de mensen mee willen, ,gratis, naar deze gebieden waar deze dieren gelukkig leven in de vrije natuur .Dan zijn wij van de problemen af en de wisenten blij .Maar dit is natuurlijk geen goed voorstel want dan kost het geld je kunt het beter de gemeenschap het laten betalen !

  64. Ik kom ontzettend graag in de Maashorst. Ik begrijp gewoon niet waar nu al die ophef weer voor nodig is. Grazers zijn nodig om het gebied te beheren. Grazers zijn wilde dieren en geen mensen. Grazers willen graag met rust gelaten worden en sommige mensen snappen dat niet. Zij gaan bvb fotos maken en zoeken de grenzen op van deze dieren. Als dieren op het fietspad of ernaast staan dan heb je nou eenmaal uit te wijken. Afstappen en met een grote boog erom heen en anders omkeren. Als mensen geen natuur gewend zijn dan blijf eruit. Ga dan lekker in je tuin zitten of ga in een park rondwandelen. Er zijn incidenten geweest die op 1 hand te tellen zijn, en deze zijn echt niet met dodelijke afloop. Veiligheid voor mensen moet vooral door de mensen zelf in acht genomen worden, dieren reageren instinctief en zij snappen de regels niet. Mensen zijn teveel gefocust op hun eigen gerief, dat ze vergeten dat er nog meer dieren op deze aarde rondlopen en er heel veel mensen zijn die dat juist heel fijn vinden. Misschien moeten we de mensen gaan weren in de Maashorst zodat de dieren er geen last meer van hebben.

  65. Ellen van Den Bosch - januari 13, 2020

    Ellen
    1 ik kom graag en veel op de Maashorst: wandelen en fietsend. Echt prachtig zoveel natuur zo dichtbij. Vooral de grote grazers vind ik prachtig. Met respect blijf ik op grote afstand en dat is ook de vraag vanuit het beheer. Het is vooral ook hun gebied. Speciaal om zaden te verspreiden en hierdoor de bomendiversiteit in het gehele gebied te creëren zijn deze grote grazers geplaatst in dit schralere gebied. 

    Wij zijn als mensen een kleine schakel in het geheel. In een gebied als De Millingerwaard kan het wel en hebben veel runderen volop de ruimte en zijn er geen hekwerken nodig. Zo jammer dat dit in een groot gebied als de Maashorst niet kan. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *